2010/12/13

Lovasközpont - beépítési javaslat

Kezdeti vizsgálataink után a vöröstói lovasközpont építészeti megfogalmazásába kezdtünk bele, mivel úgy éreztük, hogy ennek az új funkciónak a megjelenése egyrészt hasznos, másrészt valós igény, valamint a csapatok ügyködéseivel együtt meg is fogja találni itt a helyét.
Legmeghatározóbb vonása ennek az új központnak a telepítése lesz, ezért mi beépítési lehetőségeket vizsgáltunk, ill. kerestük a leghelyénvalóbbat. Ennek megfelelően több alternatívát is megvizsgáltunk, melyek a faluhoz való kötődési szintjük és minőségük alapján kezdtek el kibontakozni. A skála széles: kezdve a teljes formai hasonulástól, ami a karakteres vöröstói beépítést követi le, egészen a külön zárványként való viselkedésig, ami csak „térélményében” eleveníti meg a falut, minden megjelenik.
Végül egy fellazultabb struktúrát terveztünk, ami inkább idézi a közvetlen környezetének szabadabb, rendezetlenebb jellegét, és kellően beleolvad a természetbe. Ezt a szórt jelleget jelképes fallal kereteztük, ami hol épület, hol csak növényzetből álló „kerítés”, ezáltal visszaköszön a helyre jellemző külső határoltság (pajtavonal). A beépítés két tengelyre szerveződik: egy meglévő, valamint egy arra merőleges új útra. Az új út Vöröstó egy jövőben kialakuló központjával keresi a kapcsolatot, így köt be szervesen a falu életébe is. Az utak zónákat jelölnek ki a telken belül: állandó lakások zónája, üdülőegységek területe, és a közfunkciók (étterem, bolt) helye. A különböző zónák laza összefüggésben vannak egymással, köztük jelképes elhatárolás van, amit az utak, valamint egy tervezett árok jelent. Ez az árok egyrészt elvezeti a területről a vizet, másrészt megjeleníti Vöröstó egyik tipikus elemét az új beépítésben.
Az új beépítési javaslat mind a falu, mind a természet, mind a lakosok sajátja lehet.


Nincsenek megjegyzések: