2010/10/21

Élményporták

Vöröstó élhetőbbé/élhetővé tételének kulcsa egy az adottságokra és lehetőségekre építő településfejlesztés. Cél a lélekszám növelése, fiatalítás, munkahelyek teremtése, mindez a falu értékeinek megőrzése mellett, azok gazdagításával.
Vöröstó számos kedvező adottsággal bír: gyönyörű természeti környezet, egységes és bájos falukép, a Bodzavár intézménye, valamint karakteres és hagyományos foglalkozású emberekben gazdag lakosság. Az egyik legjelentősebb adottság azonban egy helyi kezdeményezésű kisebb lovas központ kialakításának szándéka.
Ezek alapján célunk egy gyerekeket és turistákat megcélzó program kidolgozása. A lovasközpont új szerepkört kaphatna, mint rehabilitációs intézmény. Így a turisták mellett problémás gyerekeket és családjaikat is fogadhatná.
Ehhez – és a Bodzavárhoz- kapcsolódóan szeretnénk beindítani, egy jobb név híján, „élményporta” fejlesztést, ami a helyi lakosságot hozná helyzetbe. Ennek lényege, hogy a helyiek saját otthonaikban fogadhatnának idelátogatókat, akik a pénzükért cserébe részt vehetnének az adott porta programjában. Itt jönnek képbe az ott élő „eseménnyé”válható szakmával bíró emberek, mint például kőműves, szobrász/fafaragó, iparművész, stb. De természetesen bárki bekapcsolódhatna, hiszen az ottani élet, a házak bemutatása, egy lekvár főzés, vagy egy egyszerű beszélgetés bárki számára kellemes kikapcsolódást nyújthat. Ez pedig szintén nem csak a turizmusról szól, hanem éppen úgy szolgálja a sérült gyerekek fejlődését. A gyermekek kézműveskedhetnek, szórakozhatnak, és bepillanthatnak egy tisztább, nyugodtabb életbe.
Fontosnak tartjuk, hogy ezek a fejlesztések anyagi támogatásra lelhessenek. Ebben segít, hogy Vöröstó elkezdte az EU Leader programját, valamint, hogy a fenti programokra valóban nyerhető támogatás (pl. a Bányai Panoráma Egyesület élményporta programja Zselice térségben, és a Budahegyvidéki Lovasturisztikai és Lovasterápiás Központ az Európai Únió és a Magyar Állam társfinanszírozásában megvalósult fejlesztése).
Ezen fejlesztések nyomán kisebb turistaforgalom indulhat meg, a terápiás központ gyermekes családokat bírhat ideköltözésre (kihasználva a sok meglévő, de üres házat), Vöröstó megjelenhet a Művészetek Völgye térképén, tőke áramolhatna be, az „élményporták pedig jövedelem-kiegészítést ill. munkát biztosítanak, valamint elősegítik az épületállomány és pajták rendbetételét.
Így Vöröstó egy élő, hagyományaira építő, élhető településsé válhat.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

"és bepillanthatnak egy tisztább, nyugodtabb életbe"
Ez mind nagyszerű! De szeretném tudni, az itt élőket valaki megkérdezte minderről? Vagy ez is úgy lesz, mint a műemlékfaluvá válás?
Ez van, ezt eszitek. Kit érdekel mit akar a falu népe!!

Egy nyugalomra vágyó lakó.